Poniedziałek 22.04
Śniadanie ok. 310 kcal
Płatkami kukurydziane na mleku, kanapka z masłem i serkiem waniliowym. Jabłko.
Składniki: pieczywo: mąka pszenna, woda, sól, substancje spulchniające, serek waniliowy, masło 82%, płatki kukurydziane, mleko. Jabłko.
Obiad ok. 460 kcal
Zupa jarzynowa z ryżem, spaghetti neapolitańskie, kompot owocowy.
Składniki: porcja rosołowa, marchew, seler, por, cebula, pietruszka, kalafior, ryż, makaron: jaja, mąka pszenna, kurkuma, sól; pasatta pomidorowa, marchew, papryka przyprawy, kompot: jabłko, śliwka, wiśnia.
Podwieczorek ok. 280 kcal
Kolorowa kanapka, herbata malinowa.
Składniki: pieczywo– mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże, sól, szynka: mięso drobiowe, izolat białka sojowego, skrobia ziemniaczana, przyprawy, masło 82%, pomidor, sałata zielona, rzodkiewka, jajko. Herbata.
Wtorek 23.04
Śniadanie ok. 330 kcal
Pieczywo z masłem, ser żółty ogórek, kakao, banan.
Składniki; weka – mąka pszenna, oleje roślinne, emulgatory, sól, woda, ser żółty, ogórek drożdże, kakao naturalne, mleko, banan.
Obiad ok. 460 kcal
Zupa krem brokułowy z grzankami, kotlet mielony, ziemniaki, surówka z buraka czerwonego, kompot.
Składniki: porcja mięsa drobiowego, marchew, pietruszka korzeń i nać, seler, por, cebula,
brokuł, grzanki, śmietana 12%, mięso drobiowe i wieprzowe, ziemniaki, buraczki czerwone. Kompot jabłko, wiśnia.
Podwieczorek ok. 131 kcal
Galaretka z owocami, ciastko biszkopt.
Składniki: galaretka: sok owocowy, substancje żelujące, ciastka – mąka pszenna, jaja, substancje spulchniające .
Środa 24.04
Śniadanie ok. 328 kcal
Pieczywo, masło, szynka, sałata, pomidor, herbata z cytryną, jabłko.
Składniki: pieczywo: mąka pszenna, żytnia, zakwas żytni, drożdże, masło 82%, mięso wieprzowe, izolat białka sojowego, skrobia ziemniaczana, aromaty, herbata czarna, cytryna, cukier.
Obiad ok. 460 kcal
Zupa pomidorowa z makaronem, ryż na mleku z musem z mango, kompot owocowy.
Składniki: wywar mięsno-warzywny, marchew, por, seler, cebula, pietruszka korzeń i nać, koncentrat pomidorowy, makaron: mąka pszenna, jaja, woda; ryż, mleko, mango. Kompot: śliwka, aronia, agrest, porzeczka.
Podwieczorek ok. 131 kcal
Jagodzianka, herbata miętowa z cukrem i cytryną.
Składniki: mąka pszenna, jaja, drożdze, sól, cukier, jagody, herbat miętowa, cytryna, cukier.
Czwartek 25.04
Śniadanie ok. 3280 kcal
Chlebek mieszany z masłem, pasta rybna, herbata lub mleko, gruszka .
Składniki: chleb – mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże, sól. Serek biały, ryba makrela, herbata czarna, mleko. Gruszka.
Obiad ok. 460 kcal
Zupa pieczarkowa z kaszą, indyk duszony z warzywami, ziemniaki, surówka rarytasem, kompot.
Składniki: porcja mięsa drobiowego, marchew, pietruszka korzeń, nac, seler, por, cebula, pieczarki, śmietana 12%; mięso indyk ,papryka czerwona, marchew, pietruszka, kasza perłowa, kapusta pekińska, majonez, kukurydza, pomidor, ogórek. Kompot: jabłko, wiśnia.
Podwieczorek ok. 280 kcal
Krucha babeczka z budyniem, herbata owocowa.
Składniki: budyń śmietankowy; jaja, mleko, skrobia ziemniaczana. Ciasto: mąka pszenna, jajka, margaryna. Herbata wiśniowa, cukier.
Piątek 26.04
Śniadanie ok. 328 kcal
Bagietka z masłem i miodem, płatki owsiane na mleku, jabłko.
Składniki: bagietka – mąka pszenna, drożdże, sól, margaryna, olej roślinny, masło 82%, miód, mleko, płatki owsiane. Jabłko.
Obiad ok. 460 kcal
Zupa ogórkowa z ryżem, naleśniki z serem i musem truskawkowym, kompot owocowy.
Składniki: porcja rosołowa drobiowa, przecier pomidorowy, ogórki kiszone, śmietana 12% marchew, pietruszka korzeń, cebula, seler, natka pietruszki, por; naleśniki: mąka pszenna, jaja, mleko, ser biały, olej rzepakowy, truskawka; kompot: porzeczka, agrest, jabłko
Podwieczorek ok. 131 kcal
Kisiel o smaku pomarańczowym – wyrób własny, ciastka z bakaliami.
Składniki: kisiel: sok owocowy, mąka ziemniaczana, ciastka: mąka pszenna, mąka żytnia, mąka jęczmienna, płatki orkiszowe, owsiane, tłuszcze roślinne, kakao, cukier, rodzynka.
Proszę pamiętać, ze JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE .
ALERGENY WYSTĘPUJACE W POSIŁKACH:
- Zboża zawierające gluten,
- Mleko i produkty pochodne
- Jaja i produkty pochodne,
- Ryby i produkty pochodne,
- Soja
- Seler
- Gorczyca
- Nasiona sezamu
- Skorupiaki
- Orzechy
- Dwutlenek siarki
- Łubiny
- Orzeszki ziemne
- Mięczaki
Zgodnie z informacją od producentów użyte produkty gotowe np.: (kakao, herbata, dżem, produkty z mięsa, koncentrat pomidorowy) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, jaj, soi, selera, orzechów, gorczycy, mleka łącznie z laktozą.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
Majeranek, pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy.
NASZE PRZEDSZKOLE OFERUJE SWOIM WYCHOWANKOM TRZY POSIŁKI DZIENNIE:
- śniadanie,
- obiad,
- podwieczorek.
Jadłospisy przedszkola układane są zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia dzieci na podstawie wytycznych I ? i ?. Kuchnia nadzorowana jest przez SANEPID.
Jadłospis jest zaplanowany na dwa tygodnie i dostępny dla rodziców na tablicy w szatni dziecięcej oraz na stronie internetowej naszego przedszkola.
W naszej kuchni nie korzystamy z gotowych produktów typu: sałatki ze słoika, mięso konserwowane. Podajemy dzieciom produkty najwyższej jakości.
Sami robimy naleśniki, gołąbki, pierogi, racuchy, kluski śląskie, pierogi leniwe itp.
Robimy świeże surówki z warzyw tuż przed podaniem, podajemy prawdziwe masło i jogurty.
Zwracamy uwagą, aby produkty nie były chemicznie konserwowane. Staramy się podawać dzieciom takie posiłki, które najbardziej lubią.
Posiłki te musza być urozmaicone i wykonane smacznie, jak w domu.
Dzieci bez ograniczeń mają udostępnią do picia wodę mineralną niegazowaną, podawaną w naczyniach jednorazowego użytku.