Jadłospis

Poniedziałek – 14.04

Śniadanie – ok. 328 kcal
Kolorowa kanapka, herbata z cytryną lub mleko, jabłko
Składniki: pieczywo (mąka pszenna, mąka żytnia, zakwas żytni, drożdże), masło 82%, szynka (mięso wieprzowe, izolat białka sojowego, skrobia ziemniaczana, aromaty), ogórek zielony, pomidor, sałata zielona, rzodkiewka; herbata czarna, cytryna, jabłko.

Obiad – ok. 360 kcal
Zupa ziemniaczana, ryż na mleku z musem jabłkowo-cynamonowym, kompot
Składniki: porcja rosołowa mięsna, marchew, por, pietruszka, cebula, seler, ziemniaki. Ryż, mleko, jabłka, cukier, cynamon. Kompot – owoce mrożone (jabłko, wiśnia, porzeczka).

Podwieczorek – ok. 131 kcal
Kołacz z serem i owocami, herbata z cytryną
Składniki: mąka pszenna, jaja, drożdże, margaryna, oleje roślinne, soja, ser biały, owoce. Herbata czarna, cytryna.

Wtorek – 15.04

Śniadanie – ok. 320 kcal
Weka z masłem, dżemem truskawkowym, płatki na mleku, mandarynka
Składniki: weka – mąka pszenna, woda, drożdże, sól; płatki, mleko, masło 82%; dżem – truskawka, substancje żelujące, cukier; mandarynka.

Obiad – ok. 460 kcal
Rosół z makaronem, polędwiczki drobiowe w płatkach owsianych z ziemniakami, surówka z marchwi, kompot.
Składniki: rosół – porcja rosołowa, marchew, por, cebula, pietruszka (korzeń i nać), seler, przyprawy; makaron – jaja, woda, mąka pszenna; ziemniaki, mięso drobiowe (filet), bułka tarta, jaja, płatki owsiane; marchew, seler. Kompot – jabłko, śliwka, agrest.

Podwieczorek – ok. 131 kcal
Koktajl z jogurtu naturalnego z wiśnią, biszkopcik
Składniki: jogurt naturalny, mleko, wiśnia; biszkopt – mąka pszenna, jaja, cukier.

Środa – 16.04

Śniadanie – ok. 350 kcal
Żurek, pieczywo, banan.
Składniki: pieczywo – mąka pszenna, mąka żytnia, drożdże, sól; żurek – mąka pszenna, mąka żytnia, czosnek, przyprawy (majeranek, sól); kiełbasa – mięso wieprzowe, czosnek, przyprawy, błonnik pszenny, substancje konserwujące; śmietana 12%

Obiad – ok. 460 kcal
Zupa pieczarkowa z kaszą, naleśniki z powidłem polane jogurtem miodowym, kompot
Składniki: porcja rosołowa, marchew, pietruszka (korzeń i nać), seler, por, cebula, pieczarki, kasza; naleśniki – mąka pszenna, mąka owsiana, jajka, mleko; powidło – śliwka, substancje żelujące; jogurt naturalny, miód. Kompot – jabłko, śliwka, gruszka, malina, cukier.

Podwieczorek – ok. 131 kcal
Chałka z masłem i konfiturą, herbata owocowa.
Składniki: chałka – mąka pszenna, cukier, margaryna, olej roślinny, sól, kwas cytrynowy, jaja, woda, drożdże; konfitura – owoce, substancje żelujące, cukier; herbata.

Czwartek – 17.04

Śniadanie – ok. 330 kcal
Pieczywo, masło, dżem malinowy, owsianka na mleku z żurawiną.
Składniki: pieczywo – mąka pszenna, drożdże, sól, margaryna, olej roślinny (rzepakowy, palmowy); masło 82%, mleko; dżem – malina, substancje spulchniające, cukier; banan.

Obiad – ok. 460 kcal
Zupa grysikowa z warzywami, paluszki rybne z ziemniakami posypanymi koperkiem, mizeria, kompot.
Składniki: porcja rosołowa, marchew, pietruszka (korzeń i nać), seler, por, kalafior, kapusta włoska, cebula, kasza manna, śmietana 12%; ziemniaki, koperek; ryba, jaja, bułka tarta, przyprawy, olej rzepakowy; ogórek, śmietana. Kompot – jabłko, śliwka.

Podwieczorek – ok. 270 kcal
Andrucik z marmoladą (wyrób własny), herbatka owocowa.
Składniki: wafel – mąka pszenna, woda, olej rzepakowy, substancje spulchniające; marmolada – owoce, substancje żelujące; herbata owocowa.

Piątek – 18.04

Śniadanie – ok. 320 kcal
Weka z masłem i miodem, mleko, jabłko.
Składniki: weka – mąka pszenna, woda, drożdże, sól; mleko, masło 82%, miód; jabłko.

Obiad – ok. 460 kcal
Zupa ryżowa na rosole z natką pietruszki, makaron z serem, kompot.
Składniki: porcja rosołowa, marchew, seler, por, cebula, pietruszka, ziemniaki; makaron – mąka pszenna, jaja; ser (mleko); kompot – jabłko, śliwka, rabarbar

Podwieczorek
Chlebek mieszany, dżem morelowy, herbata z cytryną.
Składniki: chleb – mąka pszenna, woda, mąka żytnia, drożdże, sól; dżem – owoce, substancje żelujące, cukier.

 

JADŁOSPIS   MOŻE   ULEC   ZMIANIE.