Poniedziałek 06.05
Śniadanie ok. 330 kcal
Płatki kukurydziane na mleku, kanapka z masłem, dżem borówkowy, jabłko.
Składniki: wek: mąka pszenna, woda, sól, substancje spulchniające, płatki kukurydziane, mleko, serek, masło 82%, dżem z borówek, jabłko.
Obiad ok. 460 kcal
Zupa pomidorowa z ryżem, natką pietruszki, pierogi leniwe, kompot.
Składniki: porcja rosołowa, marchew, seler, por, cebula, pietruszka nać i korzeń, ryż, przecier pomidorowy, kopytka: mąka pszenna, jaja, ser biały, maliny, kompot: jabłko, śliwka, rabarbar, porzeczka.
Podwieczorek ok. 131 kcal
Jogurt z owoców leśnych, ciastko rurka.
Składniki: jogurt naturalny, borówka; ciastko: mąka pszenna, mąka żytnia, mąka owsiana, cukier trzcinowy.
Wtorek 07.05
Śniadanie ok. 330 kcal
Weka, masło, serek waniliowy, herbata lub mleko. Gruszka.
Składniki: weka: mąka pszenna, drożdże, sól, margaryna, olej roślinny (rzepakowy, palmowy), masło 82%, serek, mleko, herbata czarna.
Obiad ok. 460 kcal
Krupnik zabielany, pietruszka zielona, filet drobiowy w otrębach, ziemniaki, sałata zielona ze śmietaną, kompot owocowy.
Składniki: porcja rosołowa i wołowa, pietruszka korzeń, marchew, seler, por, cebula, przyprawy: sól, pieprz, kasza jęczmienna, kotlet: filet z indyka, bułka tarta, jajka, mąka pszenna, przyprawy, ziemniaki, sałata zielona śmietana 18%; kompot: porzeczka, jabłko, śliwka, agrest.
Podwieczorek ok. 131 kcal
Żółte smoothie, ciastko kukurydziane.
Składniki: jabłko, brzoskwinia, ciastko: kaszka kukurydziana.
Środa 08.05
Śniadanie ok. 330 kcal
Chleb mieszany, szynka drobiowa, masło, papryka, kawa zbożowa lub herbata, jabłko.
Składniki: chleb – mąka pszenna, cukier, margaryna, woda, mąka żytnia, drożdże, sól;
Szynka: mięso drobiowe, izolat białka sojowego, skrobia ziemniaczana, przyprawy; masło 82%, sałata zielona, papryka, kawa zbożowa, śliwka.
Obiad ok. 460 kcal
Zupa jarzynowa z ziemniakami, makaron z truskawkami. Kompot owocowy.
Składniki: porcja rosołowa, marchew, seler, por, cebula, pietruszka, kalafior, ziemniaki, śmietana 18%;makaron: truskawka, jogurt grecki; kompot: śliwka, porzeczka, agrest.
Podwieczorek ok. 131 kcal
Chałka z masłem i konfiturą, herbata owocowa,
Składniki: chałka: mąka pszenna, cukier, margaryna, olej roślinny, sól, kwas cytrynowy, jaja, woda, drożdże. Konfitura: owoce, substancje żelujące, cukier, herbata.
Czwartek 09.05
Śniadanie ok. 328 kcal
Bułka kajzerka, pasztet, masło, herbata lub mleko, banan.
Składniki: pieczywo: mąka pszenna, margaryna, drożdże, oleje roślinne, mleko; pasztet z indyka, masło 82%, herbata czarna, cytryna; mleko. Banan.
Obiad ok. 460 kcal
Rosół z makaronem i zieloną pietruszką, udziec z indyka duszony z warzywami, kasza, ogórek kiszony, kompot owocowy.
Składniki: porcja rosołowa, marchew, pietruszka, seler, por, cebula, przyprawy naturalne, makaron: mąka pszenna, jaja, kurkuma, kasza perłowa i, mięso indycze, zioła, miód, warzywa, śmietana, mąka pszenna, ogórek kiszony; kompot: jabłko śliwka porzeczka.
Podwieczorek ok. 131 kcal
Placek ucierany – wyrób własny, herbata .
Składniki: placek: mąka pszenna, jaja, margaryna, proszek do pieczenia, herbata miętowa z miodem.
Piątek 10.05
Śniadanie ok. 328 kcal
Chleb orkiszowy, pasta z tuńczykiem, masło, rzodkiewka, kawa z mlekiem, gruszka.
Składniki: chleb: mąka żytnia, mąka pszenna, woda, ziarna słonecznika, sól, siemię lniane, mąka orkiszowa, olej rzepakowy, kminek, pomidor, tuńczyk, ser biały, masło 82%, kawa: cykoria, jęczmień, mleko.
Obiad ok. 460 kcal
Zupa koperkowa, pierogi z serem, ziemniakami i szpinakiem, kompot.
Składniki: porcja rosołowa, marchew, pietruszka, seler, por, koperek, ziemniaki, śmietana 12%. Pierogi: mąka pszenna, woda, jajko, ziemniaki, ser biały, szpinak cebula, sól. Kompot: jabłko, śliwka, porzeczka.
Podwieczorek ok. 130 kcal
Ciastka zbożowe, koktajl z brzoskwinią – wyrób własny.
Składniki: ciastka: mąka pszenna, mąka żytnia, mąka owsiana, cukier trzcinowy, jogurt naturalny, mleko, brzoskwinie.
Proszę pamiętać, ze JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE .
ALERGENY WYSTĘPUJACE W POSIŁKACH:
- Zboża zawierające gluten,
- Mleko i produkty pochodne
- Jaja i produkty pochodne,
- Ryby i produkty pochodne,
- Soja
- Seler
- Gorczyca
- Nasiona sezamu
- Skorupiaki
- Orzechy
- Dwutlenek siarki
- Łubiny
- Orzeszki ziemne
- Mięczaki
Zgodnie z informacją od producentów użyte produkty gotowe np.: (kakao, herbata, dżem, produkty z mięsa, koncentrat pomidorowy) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, jaj, soi, selera, orzechów, gorczycy, mleka łącznie z laktozą.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
Majeranek, pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy.
NASZE PRZEDSZKOLE OFERUJE SWOIM WYCHOWANKOM TRZY POSIŁKI DZIENNIE:
- śniadanie,
- obiad,
- podwieczorek.
Jadłospisy przedszkola układane są zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia dzieci na podstawie wytycznych I ? i ?. Kuchnia nadzorowana jest przez SANEPID.
Jadłospis jest zaplanowany na dwa tygodnie i dostępny dla rodziców na tablicy w szatni dziecięcej oraz na stronie internetowej naszego przedszkola.
W naszej kuchni nie korzystamy z gotowych produktów typu: sałatki ze słoika, mięso konserwowane. Podajemy dzieciom produkty najwyższej jakości.
Sami robimy naleśniki, gołąbki, pierogi, racuchy, kluski śląskie, pierogi leniwe itp.
Robimy świeże surówki z warzyw tuż przed podaniem, podajemy prawdziwe masło i jogurty.
Zwracamy uwagą, aby produkty nie były chemicznie konserwowane. Staramy się podawać dzieciom takie posiłki, które najbardziej lubią.
Posiłki te musza być urozmaicone i wykonane smacznie, jak w domu.
Dzieci bez ograniczeń mają udostępnią do picia wodę mineralną niegazowaną, podawaną w naczyniach jednorazowego użytku.