Jadłospis

PONIEDZIAŁEK 1.12

Śniadanie – ok. 328 kcal
Pieczywo z masłem, szynka pieczona, sałata, papryka, herbata lub mleko, pomarańcza.
Składniki: pieczywo (mąka pszenna, drożdże, woda, mleko), masło 82%, szynka (mięso drobiowe, izolat białka sojowego, skrobia ziemniaczana, aromaty, przyprawy), herbata czarna, mleko, pomarańcza.

Obiad – ok. 460 kcal
Zupa fasolowa, kopytka okraszane bułką tartą, kompot owocowy.
Składniki: zupa (wywar mięsno-warzywny, marchew, por, seler, cebula, pietruszka – korzeń i nać, koncentrat pomidorowy, fasola), kopytka (mąka pszenna, jaja, masło 82%, bułka tarta), kompot (śliwka, aronia, agrest, porzeczka).

Podwieczorek – ok. 131 kcal
Chałka z masłem i konfiturą, herbata owocowa.
Składniki: chałka (mąka pszenna, cukier, margaryna, olej roślinny, sól, kwas cytrynowy, jaja, woda, drożdże), konfitura (owoce, substancje żelujące, cukier), herbata owocowa.

WTOREK 2.12

Śniadanie – ok. 330 kcal
Weka z masłem i serkiem śmietankowym, owsianka na mleku, jabłko.
Składniki: weka (mąka pszenna, drożdże, sól, margaryna, olej roślinny – rzepakowy, palmowy), masło 82%, mleko, płatki owsiane, cukier, serek śmietankowy, jabłko.

Obiad – ok. 460 kcal
Tarte kluski na rosole, hamburger – wyrób własny, kompot owocowy.
Składniki: rosół (porcja rosołowa, pietruszka – korzeń i nać, marchew, seler, por, cebula, przyprawy: sól, pieprz), makaron (mąka pszenna, jaja, woda), kotlet (mięso wieprzowe i drobiowe, bułka tarta, przyprawy), bułka do burgera (jaja, mąka pszenna, woda, substancje spulchniające), sałata zielona, pomidor, ogórek, majonez, sos pomidorowy, kompot (porzeczka, jabłko, śliwka).

Podwieczorek – ok. 131 kcal
Galaretka truskawkowa, ciastko ptysiowe.
Składniki: galaretka (sok truskawkowy, substancje żelujące), ciastko (jaja, mleko, mąka pszenna, woda, margaryna, cukier).

ŚRODA 3.12

Śniadanie – ok. 370 kcal
Chleb mieszany z masłem i pastą rybną z serkiem; pomidor; kawa z mlekiem; banan.
Składniki: chleb (mąka pszenna, otręby pszenne, woda, olej roślinny, drożdże, sól, płatki ziemniaczane), masło 82%, pomidor, kawa (cykoria, jęczmień), mleko, pasta (ryba wędzona, ser biały).

Obiad – ok. 580 kcal
Zupa pomidorowa z ryżem; pierogi ruskie; kompot owocowy.
Składniki: rosół (porcja rosołowa, marchew, pietruszka – korzeń i nać), przecier pomidorowy; pierogi (mąka pszenna, jaja, ser biały, ziemniaki, cebula, przyprawy), kompot owocowy.

Podwieczorek – ok. 230 kcal
Kisiel owocowy – wyrób własny, herbatniki.
Składniki: syrop wiśniowy, mąka ziemniaczana, cukier; herbatniki (mąka pszenna, jaja, margaryna, środki spulchniające).

CZWARTEK 4.12

Śniadanie – ok. 345 kcal
Zupa mleczna, weka z masłem i dżemem, mandarynka.
Składniki: weka (mąka pszenna, woda, sól, substancje spulchniające), płatki owsiane, mleko, masło 82%, dżem (truskawka, substancje żelujące, cukier), mandarynka.

Obiad – ok. 400 kcal
Zupa brokułowa z makaronem. Risotto z mięsem i warzywami, kompot owocowy.
Składniki: zupa (porcja rosołowa, marchew, pietruszka, seler, por, cebula, brokuły, ziemniaki, groszek ptysiowy, śmietana 12%); risotto (ryż, marchew, pietruszka, papryka, cebula, por, groszek zielony, mięso wieprzowe, przyprawy); kompot (jabłko, wiśnia, porzeczka, cukier).

Podwieczorek – ok. 131 kcal
Babka ucierana, herbata z miodem i cytryną, mleko.
Składniki: babka (mąka pszenna, jaja, proszek do pieczenia, olej, sól), herbata, miód, cytryna, mleko.

PIĄTEK 5.12

Śniadanie – ok. 328 kcal
Bułeczka z serem żółtym, pomidor, masło, kakao, gruszka.
Składniki: bułka (mąka pszenna, margaryna, drożdże, oleje roślinne, mleko, masło 82%), ser żółty, kakao (kakao + mleko + cukier), pomidor, gruszka.

Obiad – ok. 460 kcal
Zupa pieczarkowa z kaszą, naleśniki z powidłem polane jogurtem miodowym, kompot.
Składniki: zupa (porcja rosołowa, marchew, pietruszka – korzeń i nać, seler, por, cebula, pieczarki, kasza), naleśniki (mąka pszenna, mąka owsiana, jaja, mleko, powidło – śliwka, substancje żelujące; jogurt naturalny, miód), kompot (jabłko, śliwka, gruszka, malina, cukier).

Podwieczorek – ok. 131 kcal
Pieczywo ziarniste, masło, pasta z tuńczyka, pomidor, herbata.
Składniki: pieczywo (mąka pszenna, mąka żytnia, drożdże), masło 82%, ser biały, tuńczyk, pomidor, herbata.

JADŁOSPIS   MOŻE   ULEC   ZMIANIE.