Poniedziałek 25.09
Śniadanie ok. 328 kcal
Pieczywo z masłem, szynka z pieca, sałata, pomidor, herbata lub mleko, jabłko.
Składniki: pieczywo: mąka pszenna, mąka żytnia, drożdże, sól, woda, mleko, masło 82%, szynka: mięso wieprzowe, izolat białka sojowego, skrobia ziemniaczana, aromaty, przyprawy, herbata czarna, mleko, jabłko.
Obiad ok. 490 kcal
Kalafiorowa z ryżem. Makaron z serem, kompot owocowy .
Składniki: wywar mięsno-warzywny, porcja rosołowa, marchew, pietruszka, seler, por, cebula, kalafior, śmietana 18%, ryż. Makaron – mąka pszenna, jaja, ser biały. Kompot.
Podwieczorek ok. 131 kcal
Koktajl z owocami – wyrób własny, ciastko andrucik kakaowy.
Składniki: jogurt grecki, mleko, brzoskwinia, ciastko: mąka pszenna, olej rzepakowy, skrobia pszenna, kakao, mleko, cukier.
Wtorek 26.09
Śniadanie ok. 330 kcal
Weka, masło, dżem malinowy, owsianka na mleku, śliwka.
Składniki: weka: mąka pszenna, drożdże, sól, margaryna, olej roślinny masło 82%, mleko, płatki owsiane, dżem: substancje żelujące, maliny, cukier. Śliwka.
Obiad ok. 460 kcal
Zupa krem z zielonego groszku z grzankami. Kaszotto z mięsem i warzywami, kompot owocowy.
Składniki: porcja rosołowa, marchew, pietruszka, seler, por, cebula, brokuły kalafior, śmietana 12%; kaszotto: kasza bulgur, marchewka, pietruszka, papryka, cebula, por, groszek zielony, mięso wieprzowe, przyprawy. Kompot – śliwka, jabłko, truskawka.
Podwieczorek ok. 131 kcal
Placek ucierany – wyrób własny, herbata z miodem.
Składniki: placek: mąka pszenna, jaja, margaryna, proszek do pieczenia, kakao, herbata, miód .
Środa 27.09
Śniadanie ok .330 kcal
Kanapka z masłem i chudą szynką drobiową, ogórek kiszony, herbata lub mleko, arbuz.
Składniki: chleb- mąka pszenna, woda, mąka żytnia, drożdże, sól, szynka: mięso drobiowe, izolat
białka sojowego, skrobia ziemniaczana, substancje konserwujące, ogórek, masło 82 % herbata, mleko, arbuz.
Obiad ok. 460 kcal
Zupa grysikowa zabielana śmietaną z fasolką i warzywami, kotleciki jajeczne z sosem jogurtowym, pure ziemniaczane, surówka wielowarzywna.
Składniki: porcja rosołowa, marchew, pietruszka, korzeń i nać, seler, por, cebula, kalafior, brokuł, groszek, zielony, kasza manna, śmietana 12%, ziemniaki; jajka, bułka tarta, mąka pszenna, przyprawy, olej rzepakowy, kapusta biała, marchew, oliwa z oliwek. Kompot owocowy.
Podwieczorek ok. 131 kcal
Żółte smoothie, ciastko kukurydziane.
Składniki: jabłko, brzoskwinia, miód, sok cytrynowy, ciastko: kaszka kukurydziana
Czwartek 28.09
Śniadanie ok. 328 kcal
Chleb mieszany, masło, herbata, pasta serowa z pomidorami suszonymi i sezamem, papryka herbata lub mleko, jabłko.
Składniki: chleb: mąka pszenna, woda, maka żytnia, drożdże, sól, , masło 82%, ser biały, mleko, herbata czarna, cukier. Jabłko.
Obiad ok. 460 kcal
Zupa pomidorowa z ryżem i natką pietruszki, makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo-szpinakowym, kompot.
Składniki: porcja rosołowa, marchew, por, cebula, seler, pietruszka korzeń i nać, makaron: mąka pszenna, jajka, filet drobiowy, szpinak, śmietana, kompot: truskawka, malina jabłko.
Podwieczorek ok. 131 kcal
Rogalik drożdżowy z marmoladką, herbata owocowa.
Składniki: rogalik: mąka pszenna, jaja, drożdże margaryna, marmolada, herbata.
Piątek 29.09
Śniadanie ok. 320 kcal
Weka z masłem, serem żółtym, pomidor, kawa zbożowa, pomarańcza.
Składniki: chleb: mąka pszenna, otręby pszenne, woda, olej roślinny, sól, płatki ziemniaczane,
ser żółty, pomidor, masło 82%. Kawa zbożowa: jęczmień, żyto, cykoria, mleko. Pomarańcza.
Obiad ok. 460 kcal
Zupa pieczarkowa z kaszą, pierogi z serem, ziemniakami i szpinakiem, kompot.
Składniki: porcja rosołowa, marchew, pietruszka, seler, por, cebula, pieczarki, śmietana 12%, kasza.
Pierogi: mąka pszenna, woda, jajko, ziemniaki, ser biały, szpinak, cebula, sól, pieprz. Kompot: jabłko, śliwka, porzeczka.
Podwieczorek ok. 131 kcal
Kisiel truskawkowy, ciastko kruche.
Składniki: kisiel – syrop truskawkowy, mąka ziemniaczana, ciastko: mąka pszenna, mąka żytnia, mąka owsiana, cukier trzcinowy, olej słonecznikowy, mleko, maliny.
Proszę pamiętać, ze JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE .
ALERGENY WYSTĘPUJACE W POSIŁKACH:
- Zboża zawierające gluten,
- Mleko i produkty pochodne
- Jaja i produkty pochodne,
- Ryby i produkty pochodne,
- Soja
- Seler
- Gorczyca
- Nasiona sezamu
- Skorupiaki
- Orzechy
- Dwutlenek siarki
- Łubiny
- Orzeszki ziemne
- Mięczaki
Zgodnie z informacją od producentów użyte produkty gotowe np.: (kakao, herbata, dżem, produkty z mięsa, koncentrat pomidorowy) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, jaj, soi, selera, orzechów, gorczycy, mleka łącznie z laktozą.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
Majeranek, pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy.
NASZE PRZEDSZKOLE OFERUJE SWOIM WYCHOWANKOM TRZY POSIŁKI DZIENNIE:
- śniadanie,
- obiad,
- podwieczorek.
Jadłospisy przedszkola układane są zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia dzieci na podstawie wytycznych I ? i ?. Kuchnia nadzorowana jest przez SANEPID.
Jadłospis jest zaplanowany na dwa tygodnie i dostępny dla rodziców na tablicy w szatni dziecięcej oraz na stronie internetowej naszego przedszkola.
W naszej kuchni nie korzystamy z gotowych produktów typu: sałatki ze słoika, mięso konserwowane. Podajemy dzieciom produkty najwyższej jakości.
Sami robimy naleśniki, gołąbki, pierogi, racuchy, kluski śląskie, pierogi leniwe itp.
Robimy świeże surówki z warzyw tuż przed podaniem, podajemy prawdziwe masło i jogurty.
Zwracamy uwagą, aby produkty nie były chemicznie konserwowane. Staramy się podawać dzieciom takie posiłki, które najbardziej lubią.
Posiłki te musza być urozmaicone i wykonane smacznie, jak w domu.
Dzieci bez ograniczeń mają udostępnią do picia wodę mineralną niegazowaną, podawaną w naczyniach jednorazowego użytku.