Przedszkole nr 1 w Dąbrowie Tarnowskiej

Jadłospis

Poniedziałek    24.06

Śniadanie ok. 330 kcal
Chleb mieszany, szynka drobiowa, masło, papryka, herbata lub mleko, jabłko.
Składniki: chleb – mąka pszenna, woda, mąka żytnia, drożdże, sól, szynka: mięso drobiowe, izolat białka sojowego, skrobia ziemniaczana, przyprawy, masło 82%, sałata zielona, papryka, herbata, mleko, jabłko.

Obiad ok. 460 kcal
Zupa jarzynowa z ziemniakami, pizza domowa z tuńczykiem, kompot.
Składniki: porcja rosołowa, marchew, pietruszka, korzeń, nać, seler, por, cebula, śmietana 12%,ziemniaki, pizza: jaja, mąka pszenna, drożdże, olej rzepakowy, sos pomidorowy, tuńczyk, pieczarka, kukurydza, ser mozarella. Kompot: agrest, śliwka, porzeczka.

Podwieczorek ok. 131 kcal
Chałka z masłem i konfiturą, herbata owocowa,
Składniki: chałka: mąka pszenna, cukier, margaryna, olej roślinny, sól, kwas cytrynowy, jaja, woda, drożdże. Konfitura: owoce, substancje żelujące, cukier, herbata.

Wtorek    25.06

Śniadanie ok. 328 kcal
Pieczywo z masłem i powidłem, owsianka na mleku, arbuz.
Składniki: pieczywo – mąka pszenna, drożdże, sól; masło 82%, powidło -śliwka cukier substancje żelujące, mleko, płatki owsiane. Arbuz.

Obiad ok. 460 kcal
Zupa kalafiorowa z makaronem, kuleczki mięsno-warzywne z ziemniakami w sosie pieczarkowym, ogórek kiszony, kompot.
Składniki: porcja rosołowa, marchew, cebula, pietruszka, seler, por, kalafior, makaron; jaja, mąka pszenna, śmietana, mięso wieprzowe i drobiowe, kapusta biała, marchew, pietruszka, przyprawy, pieczarki, ziemniaki, ogórek. Kompot: jabłko, porzeczka, śliwka, agrest.

Podwieczorek ok. 131 kcal
Jogurt pitny z owocami – wyrób własny, ciastko kukurydziane.
Składniki: jogurt naturalny, brzoskwinia, cukier, ciastka: kaszka kukurydziana.

Środa 26.06

Śniadanie ok. 328 kcal
Żurek z jajkiem, kiełbasą, pieczywo, jabłko.
Składniki
: pieczywo: mąka pszenna, żytnia, drożdże, kiełbasa: mięso wieprzowe, czosnek, błonnik pszenny, substancje konserwujące, jajka, śmietana12%. Jabłko.

Obiad ok. 460 kcal
Zupa pomidorowa z makaronem, kopytka okraszane bułką tartą, kompot.
Składniki
: porcja rosołowa, marchew, pietruszka, seler, por, cebula, przecier pomidorowy passata, makaron; jaja, mleko, mąka pszenna; kopytka: ser biały, mąka pszenna, jaja, masło 82%, bułka tarta. Kompot: śliwka, aronia, agrest, porzeczka.

Podwieczorek ok. 131 kcal
Ciasto drożdżowe z rabarbarem posypane kruszonką – wyrób własny, herbata owocowa.
Składniki: mąka pszenna, drożdże, jaja, cukier waniliowy, rabarbar. Herbata owocowa.

Czwartek     27.06

Śniadanie ok. 330 kcal
Weka, masło, konfitura malinowy, mleko lub herbata, banan.
Składniki: rogalik: mąka pszenna, drożdże, sól, margaryna, olej roślinny, masło 82%, mleko, dżem :malina, substancje spulchniające, cukier. Banan.

Obiad ok. 460 kcal
Rosół z kluseczkami posypany ,eskalopki, ryż z warzywami, sałata szwedzka , kompot.
Składniki: porcja rosołowa, pietruszka korzeń nać, marchew, seler, por, cebula, przyprawy: sól, pieprz, makaron: mąka pszenna, jaja, nuggetsy: filet z drobiowy, płatki, jajka, mąka pszenna, mleko, przyprawy, ryż, sałata lodowa, oliwa, papryka, ogórek, kompot: porzeczka, jabłko, śliwka, agrest.

Podwieczorek ok. 131 kcal
Andrucik z marmoladą i kajmakiem – wyrób własny, herbatka owocowa.
Składniki: wafel: mąka pszenna, woda, olej rzepakowy, substancje spulchniające, kajmak: cukier, woda, mleko w proszku, olej, marmolada owocowa, herbata truskawkowa.

Piątek   28.06

Śniadanie ok. 328 kcal
Chlebek mieszany z masłem, pastą rybna. Kawa z mlekiem. Borówka.
Składniki: chleb – mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże, sól. Ser biały, makrela. Kawa zbożowa; jęczmień żyto, mleko. Borówka.

Obiad ok. 460 kcal
Krupnik, makaron z serem, kompot.
Składniki: wywar mięsno-warzywny, porcja rosołowa mięsna, marchew, pietruszka, seler, por, cebula, kalafior, śmietana 18%, kasza. Makaron – mąka pszenna, jaja, ser biały. Kompot: śliwka, jabłko, porzeczka.

Podwieczorek ok. 128 kcal
Kisiel owocowy – wyrób własny, herbatniki.
Składniki: syrop wiśniowy, mąka ziemniaczana, cukier. Ciastka – mąka pszenna, jajka, margaryna; oleje roślinne, mleko, środki spulchniające.

 

 

JADŁOSPIS   MOŻE   ULEC   ZMIANIE.