Przedszkole nr 1 w Dąbrowie Tarnowskiej

Jadłospis

Poniedziałek     25.09

Śniadanie ok. 328 kcal

Pieczywo z masłem, szynka z pieca, sałata, pomidor, herbata lub mleko, jabłko.

Składniki: pieczywo: mąka pszenna,  mąka żytnia, drożdże, sól, woda, mleko, masło 82%,  szynka: mięso wieprzowe, izolat białka sojowego, skrobia ziemniaczana, aromaty, przyprawy, herbata czarna, mleko, jabłko.

Obiad ok. 490 kcal

Kalafiorowa z ryżem. Makaron z serem, kompot owocowy .

Składniki:  wywar mięsno-warzywny, porcja rosołowa, marchew, pietruszka, seler, por, cebula, kalafior, śmietana 18%, ryż. Makaron – mąka pszenna, jaja, ser biały. Kompot.

Podwieczorek ok. 131 kcal

Koktajl z owocami – wyrób własny, ciastko andrucik kakaowy.

Składniki: jogurt grecki, mleko, brzoskwinia, ciastko: mąka pszenna, olej rzepakowy, skrobia pszenna, kakao, mleko, cukier.

 

Wtorek    26.09

Śniadanie ok. 330 kcal

Weka, masło, dżem malinowy, owsianka na mleku, śliwka.

Składniki: weka: mąka pszenna, drożdże, sól, margaryna, olej roślinny  masło 82%, mleko, płatki owsiane, dżem: substancje żelujące, maliny, cukier. Śliwka.

Obiad   ok. 460 kcal 
Zupa krem z zielonego groszku z grzankami. Kaszotto z mięsem i warzywami, kompot owocowy.

Składniki: porcja rosołowa, marchew, pietruszka, seler, por, cebula, brokuły kalafior,  śmietana 12%; kaszotto: kasza bulgur, marchewka, pietruszka,  papryka, cebula, por, groszek zielony, mięso wieprzowe, przyprawy. Kompot – śliwka, jabłko, truskawka.

Podwieczorek  ok. 131  kcal
Placek ucierany – wyrób własny, herbata z miodem.

Składniki: placek: mąka pszenna, jaja, margaryna, proszek do pieczenia, kakao, herbata, miód .

 

Środa    27.09

Śniadanie ok .330 kcal

Kanapka  z masłem i chudą szynką drobiową, ogórek kiszony, herbata lub mleko, arbuz.

Składniki: chleb- mąka pszenna, woda, mąka żytnia, drożdże, sól, szynka: mięso drobiowe, izolat

białka sojowego, skrobia ziemniaczana, substancje konserwujące, ogórek, masło 82 % herbata, mleko, arbuz.

Obiad ok. 460 kcal
Zupa grysikowa zabielana śmietaną z fasolką i warzywami, kotleciki jajeczne z sosem jogurtowym, pure ziemniaczane, surówka wielowarzywna.
Składniki: porcja rosołowa, marchew, pietruszka, korzeń i nać, seler, por, cebula, kalafior, brokuł, groszek, zielony, kasza manna, śmietana 12%, ziemniaki; jajka, bułka tarta, mąka pszenna, przyprawy, olej rzepakowy, kapusta biała, marchew, oliwa z oliwek. Kompot owocowy.

Podwieczorek ok. 131 kcal

Żółte smoothie, ciastko kukurydziane.

Składniki: jabłko, brzoskwinia, miód, sok cytrynowy, ciastko: kaszka kukurydziana

 

Czwartek   28.09

Śniadanie ok. 328 kcal                                                               

Chleb mieszany, masło, herbata, pasta serowa z pomidorami suszonymi i sezamem, papryka herbata lub mleko, jabłko.

Składniki: chleb: mąka pszenna, woda, maka żytnia, drożdże, sól, , masło 82%, ser biały, mleko, herbata czarna, cukier. Jabłko.

Obiad ok. 460 kcal              

Zupa pomidorowa z ryżem i natką pietruszki, makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo-szpinakowym, kompot.

Składniki: porcja rosołowa, marchew, por, cebula, seler, pietruszka  korzeń i nać, makaron: mąka pszenna, jajka, filet drobiowy, szpinak, śmietana, kompot: truskawka, malina jabłko.                                                                                                                              

Podwieczorek  ok. 131 kcal
Rogalik drożdżowy z marmoladką, herbata owocowa.

Składniki: rogalik: mąka pszenna, jaja, drożdże margaryna, marmolada, herbata.

 

Piątek   29.09

Śniadanie ok. 320 kcal

Weka z masłem, serem żółtym, pomidor, kawa zbożowa, pomarańcza.
Składniki: chleb: mąka pszenna, otręby pszenne, woda, olej roślinny, sól, płatki ziemniaczane,

ser żółty, pomidor, masło 82%. Kawa zbożowa: jęczmień, żyto, cykoria, mleko. Pomarańcza.

Obiad   ok. 460 kcal

Zupa pieczarkowa z kaszą, pierogi z serem, ziemniakami i szpinakiem, kompot.

Składniki: porcja rosołowa, marchew, pietruszka, seler, por, cebula, pieczarki, śmietana 12%, kasza.

Pierogi: mąka pszenna, woda, jajko, ziemniaki, ser biały, szpinak, cebula, sól, pieprz. Kompot: jabłko, śliwka, porzeczka.

Podwieczorek  ok. 131 kcal
Kisiel truskawkowy, ciastko kruche.
Składniki: kisiel – syrop truskawkowy, mąka ziemniaczana, ciastko: mąka pszenna, mąka żytnia, mąka owsiana, cukier trzcinowy, olej słonecznikowy, mleko, maliny.

 

 

Proszę pamiętać, ze JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE .

 


ALERGENY WYSTĘPUJACE W POSIŁKACH:

  • Zboża zawierające gluten,
  • Mleko i produkty pochodne
  • Jaja i produkty pochodne,
  • Ryby i produkty pochodne,
  • Soja
  • Seler
  • Gorczyca
  • Nasiona sezamu
  • Skorupiaki
  • Orzechy
  • Dwutlenek siarki
  • Łubiny
  • Orzeszki ziemne
  • Mięczaki

Zgodnie z informacją od producentów użyte produkty gotowe np.: (kakao, herbata, dżem, produkty z mięsa, koncentrat pomidorowy) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, jaj, soi, selera, orzechów, gorczycy, mleka łącznie z laktozą.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
Majeranek, pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy.

NASZE  PRZEDSZKOLE OFERUJE SWOIM WYCHOWANKOM TRZY POSIŁKI DZIENNIE:

  • śniadanie,
  • obiad,
  • podwieczorek.

Jadłospisy przedszkola układane są zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia dzieci na podstawie wytycznych I ? i ?.  Kuchnia nadzorowana jest przez SANEPID.

Jadłospis jest zaplanowany na dwa tygodnie i dostępny dla rodziców na tablicy w szatni dziecięcej oraz na  stronie internetowej naszego przedszkola.

W naszej kuchni nie korzystamy z gotowych produktów typu: sałatki ze słoika, mięso konserwowane. Podajemy dzieciom produkty najwyższej jakości.

Sami robimy naleśniki, gołąbki, pierogi, racuchy, kluski śląskie, pierogi leniwe itp.

Robimy świeże surówki z warzyw tuż przed podaniem, podajemy prawdziwe masło i jogurty.

Zwracamy uwagą, aby produkty nie były chemicznie konserwowane. Staramy się podawać dzieciom takie posiłki, które najbardziej lubią.
Posiłki te musza być urozmaicone i wykonane smacznie, jak w domu.

Dzieci bez ograniczeń mają udostępnią do picia wodę mineralną niegazowaną, podawaną w naczyniach jednorazowego użytku.