Aktualny jadłospis na dni 30.01.2023 - 03.02.2023 r. - do pobrania TUTAJ
Proszę pamiętać, że JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE .
ALERGENY WYSTĘPUJACE W POSIŁKACH
Zboża zawierające gluten,
Mleko i produkty pochodne
Jaja i produkty pochodne,
Ryby i produkty pochodne,
Soja
Seler
Gorczyca
Nasiona sezamu
Skorupiaki
Orzechy
Dwutlenek siarki
Łubiny
Orzeszki ziemne
Mięczaki
Mleko i produkty pochodne
Jaja i produkty pochodne,
Ryby i produkty pochodne,
Soja
Seler
Gorczyca
Nasiona sezamu
Skorupiaki
Orzechy
Dwutlenek siarki
Łubiny
Orzeszki ziemne
Mięczaki
Zgodnie z informacją od producentów użyte produkty gotowe np.: (kakao, herbata, dżem, produkty z mięsa, koncentrat pomidorowy) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, jaj, soi, selera, orzechów, gorczycy, mleka łącznie z laktozą.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
Majeranek, pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy.
NASZE PRZEDSZKOLE OFERUJE SWOIM WYCHOWANKOM TRZY POSIŁKI DZIENNIE:
- śniadanie,
- obiad,
- podwieczorek.
Jadłospisy przedszkola układane są zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia dzieci na podstawie wytycznych I Ż i Ż. Kuchnia nadzorowana jest przez SANEPID.
Jadłospis jest zaplanowany na dwa tygodnie i dostępny dla rodziców na tablicy w szatni dziecięcej oraz na stronie internetowej naszego przedszkola.
W naszej kuchni nie korzystamy z gotowych produktów typu: sałatki ze słoika, mięso konserwowane. Podajemy dzieciom produkty najwyższej jakości.
Sami robimy naleśniki, gołąbki, pierogi, racuchy, kluski śląskie, pierogi leniwe itp.
Robimy świeże surówki z warzyw tuż przed podaniem, podajemy prawdziwe masło i jogurty.
Zwracamy uwagę, aby produkty nie były chemicznie konserwowane. Staramy się podawać dzieciom takie posiłki, które najbardziej lubią.
Posiłki te musza być urozmaicone i wykonane smacznie, jak w domu.
Dzieci bez ograniczeń mają udostępnioną do picia wodę mineralną niegazowaną, podawaną w naczyniach jednorazowego użytku.