Poniedziałek 9.06
Śniadanie (ok. 330 kcal)
Owsianka na mleku, bułka kajzerka z serem żółtym, ogórek kiszony, jabłko.
Składniki: mleko, płatki owsiane; kajzerka (mąka pszenna, woda, otręby pszenne, olej roślinny, drożdże, sól, płatki ziemniaczane); ser żółty, ogórek kiszony, jabłko.
Obiad (ok. 460 kcal)
Zupa ziemniaczana, kopytka okraszane bułką tartą, kompot owocowy.
Składniki: wywar mięsno-warzywny (marchew, por, seler, cebula, pietruszka, ziemniaki, śmietana); kopytka (ser biały, mąka pszenna, jaja, masło 82%, bułka tarta – mąka pszenna, woda, sól, drożdże); kompot (śliwka, aronia, agrest, porzeczka).
Podwieczorek (ok. 270 kcal)
Andrucik z marmoladą – wyrób własny, herbatka owocowa.
Składniki: wafel – mąka pszenna, woda, olej rzepakowy, substancje spulchniające; marmolada – owoce, substancje żelujące; herbata owocowa.
Wtorek 10.06
Śniadanie (ok. 330 kcal)
Chleb mieszany z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, herbata z cytryną lub mleko, arbuz.
Składniki: chleb – mąka pszenna, mąka żytnia, drożdże, sól, jajka, śmietana; szczypiorek; mleko; herbata; cytryna.
Obiad (ok. 460 kcal)
Zupa pomidorowa z makaronem, kasza z gulaszem, sałatka rarytasek, kompot.
Składniki: porcja rosołowa, marchew, pietruszka, seler, por, natka, przyprawy; ziemniaki, fasola, mięso wieprzowe, kasza jęczmienna, kapusta biała, marchew, pietruszka; kompot – jabłko, śliwka, porzeczka.
Podwieczorek (ok. 131 kcal)
Koktajl owocowy, wafelek ryżowy.
Składniki: mleko, kefir, mango; wafelek – kasza ryżowa, sól.
Środa 11.06
Śniadanie (ok. 330 kcal)
Chleb mieszany, szynka drobiowa, masło, sałata zielona, ogórek, herbata lub mleko, jabłko.
Składniki: chleb – mąka pszenna, woda, mąka żytnia, drożdże, sól; szynka – mięso drobiowe, izolat białka sojowego, skrobia ziemniaczana, przyprawy; masło 82%, sałata zielona, ogórek, herbata, mleko.
Obiad (ok. 430 kcal)
Zupa jarzynowa z makaronem i natką pietruszki, ryż na mleku z truskawkami.
Składniki: zupa – porcja rosołowa, marchew, seler, por, cebula, pietruszka (nać i korzeń); makaron – mąka pszenna, jaja; ryż, mleko, truskawki; kompot – jabłko, śliwka, rabarbar.
Podwieczorek (ok. 131 kcal)
Pięcioraczek z serem i owocami, herbata z cytryną.
Składniki: mąka pszenna, jaja, drożdże, margaryna, oleje roślinne, ser biały, brzoskwinia, herbata czarna, cukier, cytryna.
Czwartek 12.06
Śniadanie (ok. 330 kcal)
Weka, masło, konfitura malinowa, mleko lub herbata, banan.
Składniki: weka – mąka pszenna, drożdże, sól, margaryna, olej roślinny, masło 82%, mleko; dżem – malina, substancje spulchniające, cukier; banan.
Obiad (ok. 450 kcal)
Rosół z makaronem; mielony z ziemniakami; mizeria; kompot.
Składniki: porcja rosołowa, marchew, pietruszka (korzeń i nać), seler, por, cebula, śmietana 12%; makaron – mąka pszenna, jaja; mięso wieprzowe, zioła; ogórek zielony, jogurt grecki; kompot – jabłko, śliwka, porzeczka.
Podwieczorek (ok. 131 kcal)
Drożdżówka z owocami, soczek.
Składniki: mąka pszenna, jaja, substancje spulchniające, margaryna, jabłko, sok jabłkowo-wiśniowy.
Piątek 13.06
Śniadanie (ok. 328 kcal)
Chleb mieszany, masło, pasta serowa ze szpinakiem, pomidor, herbata lub mleko, jabłko.
Składniki: chleb – mąka pszenna, woda, mąka żytnia, drożdże, sól; masło 82%, ser biały, mleko; herbata czarna, cukier; jabłko.
Obiad (ok. 460 kcal)
Zupa grysikowa zabielana śmietaną z fasolką i warzywami, ryba z ziemniakami, kapusta z jabłkiem i marchewką, zakropiona oliwą z oliwek.
Składniki: porcja rosołowa, marchew, pietruszka (korzeń i nać), seler, por, cebula, kalafior, brokuł, groszek zielony, kasza manna, śmietana 12%, ziemniaki; ryba – morszczuk, jaja, bułka tarta – mąka pszenna; przyprawy, olej rzepakowy; kapusta biała, marchew, jabłko, oliwa z oliwek; kompot owocowy.
Podwieczorek (ok. 131 kcal)
Kisiel truskawkowy, ciastko kruche.
Składniki: kisiel – syrop truskawkowy, mąka ziemniaczana; ciastko – mąka pszenna, mąka żytnia, mąka owsiana, cukier trzcinowy, olej słonecznikowy, mleko, maliny.
JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE.