Jadłospis
    JADŁOSPIS
     
    PONIEDZIAŁEK 24. 06. 2019
     
    Śniadanie
    Pieczywo mieszane, masło, szynka drobiowa, pomidor, kawa z mlekiem.
    Składniki – pieczywo: mąka pszenna, żytnia, drożdże; masło 82%; szynka: mięso drobiowe, izolat białka sojowego, skrobia ziemniaczana, aromaty, przyprawy; kawa: cykoria, jęczmień, żyto, mleko, cukier.

    Obiad
    Zupa jarzynowa z ziemniakami, natka pietruszki, pierogi z truskawkami, kompot truskawkowy.
    Składniki - zupa: porcja rosołowa, ziemniaki, śmietana 12%, marchew, pietruszka korzeń, cebula, seler, natka pietruszki, por, ziemniaki; pierogi: mąka pszenna, jaja, mleko, truskawki, masło 82%; kompot: syrop truskawkowy, cukier, woda.

    Podwieczorek
    Pieczywo mieszane, masło, wędlina wieprzowa, ogórek zielony, szczypior,  herbata z cytryną.
    Składniki - pieczywo: mąka pszenna i żytnia, zakwas żytni, drożdże; masło 82%; wędlina: mięso wieprzowe, sól, izolat białka sojowego, skrobia ziemniaczana, aromaty, przyprawy; herbata czarna, cytryna, cukier.
     
    WTOREK 25. 06. 2019
     
    Śniadanie
    Bułka, masło, konfitura truskawkowa, mleko.
    Składniki – bułka: mąka pszenna, drożdże, sól, margaryna, olej roślinny rzepakowy, palmowy), masło 82%; konfitura: owoce, substancje żelujące; mleko.

    Obiad
    Ryż na rosole, zielona pietruszka, klopsiki w sosie pomidorowym, makaron, kompot malinowy.
    Składniki - zupa: wywar mięsno – warzywny, porcja rosołowa, marchew, pietruszka, seler, por, cebula, ryż; makaron: mąka pszenna, jaja, kurkuma; klopsiki: pieprz, sól, vegeta naturalna mięso wieprzowe, jaja, bułka tarta, olej rzepakowy, przecier pomidorowy; kompot: syrop z malin, woda, cukier.

    Podwieczorek
    Drożdżówka z truskawkami, herbata z cytryną.
    Drożdżówka: mąka pszenna, jaja, margaryna, cukier, środki spulchniające, truskawki; herbata czarna, cukier, cytryna.

    ŚRODA 26. 06. 2019
     
    Śniadanie
    Pieczywo, masło, polędwica wieprzowa, papryka czerwona, kawa z mlekiem.
    Składniki - pieczywo: mąka pszenna, żytnia, drożdże, sól; polędwica: mięso wieprzowe, izolat białka sojowego, skrobia ziemniaczana, aromaty, przyprawy.

    Obiad
    Zupa pomidorowa z ryżem, zielona pietruszka, naleśniki z serem i musem truskawkowym, kompot truskawkowy.
    Składniki - zupa: porcja rosołowa, marchew, pietruszka, seler, por, koncentrat pomidorowy, śmietana 12%, ryż; naleśniki: mąka pszenna, jaja, mleko, olej rzepakowy, cukier; truskawki, śmietanka 12%; kompot: syrop truskawkowy, cukier, woda.

    Podwieczorek
    Placek biszkoptowy z kakao, herbata z cytryną.
    Składniki - placek: mąka pszenna, jaja, środki spulchniające, margaryna, kakao, cukier; herbata czarna, cytryna, cukier.
     
    CZWARTEK 27. 06. 2019
     
    Śniadanie
    Bułka z masłem, kakao.
    Składniki - bułka: mąka pszenna, drożdże, sól, margaryna, olej roślinny; masło; mleko, kakao, cukier.

    Obiad
    Krupnik zabielany, zielona pietruszka, kotlet drobiowy panierowany, ziemniaki, mizeria ze śmietaną, kompot truskawkowy.
    Składniki - porcja rosołowa, marchew, pietruszka, por, cebula, seler, kasza jęczmienna, śmietana 12%, przyprawy, ziemniaki; mizeria: ogórek zielony, śmietana 18%; kotlet: filet drobiowy, sól, pieprz, jajko, bułka tarta; kompot: syrop truskawkowy, woda, cukier.

    Podwieczorek
    Chałka drożdżowa z masłem, konfitura z czarnej porzeczki, herbata z cytryną.
    Składniki - chałka: mąka pszenna, margaryna, jaja, środki spulchniające; konfitura: czarna porzeczka, cukier, środki żelujące; herbata czarna, cukier, cytryna.

    PIĄTEK 28. 06. 2019
     
    Śniadanie
    Pieczywo, masło, twarożek ze szczypiorkiem, dżem truskawkowy, kawa z mlekiem.
    Składniki - pieczywo: mąka pszenna i żytnia, drożdże, sól; masło 82%; twarożek: ser biały, śmietanka 12%, szczypiorek; dżem: owoce, cukier, substancje żelujące; kawa: mleko, kawa zbożowa, cukier.

    Obiad
    Zupa koperkowa z ryżem, pierogi z jagodami okraszane masłem, kompot wiśniowy.
    Składniki - zupa: porcja rosołowa, marchew, koperek zielony, pietruszka, por, cebula, ryż, śmietana 12 %; pierogi: mąka pszenna, jaja, mleko, woda, jagody leśne, cukier, masło; kompot: syrop wiśniowy, cukier, woda.

    Podwieczorek
    Bułka maślana z masłem, konfitura malinowa, herbata z cytryną.
    Składniki: bułka: mąka pszenna, cukier, margaryna, jaja; konfitura malinowa: owoce, substancje żelujące, cukier; herbata czarna, cytryna, cukier.

    .
     
     ALERGENY  WYSTĘPUJĄCE W POSIŁKACH
    Zboża zawierające gluten
    Mleko i produkty pochodne
    Jaja i produkty pochodne,
    Ryby i produkty pochodne
    Soja
    Seler
    Gorczyca
    Nasiona sezamu
    Skorupiaki
    Orzechy
    Dwutlenek siarki
    Łubiny
    Orzeszki ziemne
    Mięczaki
     
    Zgodnie z informacją od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, dżem, produkty z mięsa, koncentrat pomidorowy mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, jaj, soi, selera, orzechów, gorczycy, mleka łącznie z laktozą.
    Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
    majeranek, pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy.
     
     
     NASZE  PRZEDSZKOLE:
     
    Oferuje swoim wychowankom trzy posiłki dziennie:
    - śniadanie,
    - obiad,
    - podwieczorek.
     
    Jadłospisy przedszkola układane są zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia dzieci na podstawie wytycznych I Ż i Ż.  Kuchnia nadzorowana jest przez SANEPID.
     
    Jadłospis jest zaplanowany na dwa tygodnie i dostępny dla rodziców na tablicy w szatni dziecięcej oraz na powyższej stronie internetowej naszego przedszkola.
     
    W naszej kuchni nie korzystamy z gotowych produktów typu: sałatki ze słoika, mięso konserwowane. Podajemy dzieciom produkty najwyższej jakości.
     
    Sami robimy naleśniki, gołąbki, pierogi, racuchy, kluski śląskie, pierogi leniwe, itp.
     
    Robimy świeże surówki z warzyw tuz prze podaniem, podajemy prawdziwe masło i jogurty.
     
    Zwracamy uwagę aby produkty nie były chemicznie konserwowane. Staramy się podawać dzieciom takie posiłki, które najbardziej lubią.
    Posiłki te musza być urozmaicone i wykonane  smacznie jak w domu.
     
    Dzieci bez ograniczeń maja udostępniona do picia wodę mineralna niegazowana podawaną w naczyniach jednorazowego użytku.